Xylitol (E967)
PŘÍRODNÍ SLADIDLA
Přírodní sladidlo (také březový cukr). Patří do skupiny cukerných alkoholů (tzv. polyolů). Označován též jako březový cukr. Je stejně sladký jako sacharóza, ale má o 40 % méně kalorií. Působí antibakteriálně a upravuje střevní mikroflóru. Působí proti zubnímu kazu a plaku a pomáhá stabilizovat hladinu inzulinu v krvi.
Xylitol se vyrábí z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Problémem je jeho nízká koncentrace (např. jeden šálek malin obsahuje méně než jeden gram xylitolu), proto je nejčastěji průmyslově vyráběn z březové kůry nebo kukuřice. Je součástí mnoha speciálních žvýkaček a bonbonů.
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.