fbpx
Vyberte stránku

Xylitol (E967)

PŘÍRODNÍ SLADIDLA

Přírodní sladidlo (také březový cukr). Patří do skupiny cukerných alkoholů (tzv. polyolů). Označován též jako březový cukr. Je stejně sladký jako sacharóza, ale má o 40 % méně kalorií. Působí antibakteriálně a upravuje střevní mikroflóru. Působí proti zubnímu kazu a plaku a pomáhá stabilizovat hladinu inzulinu v krvi.
Xylitol se vyrábí z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Problémem je jeho nízká koncentrace (např. jeden šálek malin obsahuje méně než jeden gram xylitolu), proto je nejčastěji průmyslově vyráběn z březové kůry nebo kukuřice. Je součástí mnoha speciálních žvýkaček a bonbonů.

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.