Víte, co je to wholefood? Kde všude ho najdeme, jaké jsou jeho benefity proč mu vlastně dávat přednost Pojďme se tématu podívat na zoubek.
Zpracované versus nezpracované potraviny
Do češtiny se dá přeložit jako plnohodnotné nebo celé potraviny (také nezpracované). Jedná se o potraviny, které nebyly nikterak zpracovány a zachovávají si svoje živiny. Typickým příkladem je ovoce nebo zelenina. Dle některých zdrojů sem můžeme zařadit také potraviny, které se zpracovávají minimálně (celozrnná mouka, některé mražené nebo konzervované potraviny).
Co si budeme nalhávat, žijeme v éře zpracovaných potravin. Pokud pomineme konzervační látky, jako zpracované potraviny se počítají i ty, kam se pro zvýraznění chuti přidává sůl, cukr nebo tuky. Příklad? Fazole, hrášek, čočka. Raději sáhněte po sušené variantě, případně po variantě v konzervě (pokud jsou ovšem v čistém nálevu). Konzervě, kde je přidána sůl, koření a další látky, se raději vyhněte.
Cesta k lepšímu zdraví
Je to sice velmi zjednodušená rovnice, nicméně vzhledem k tomu, že spousta potravin obsahuje přidané látky (mezi nimi sůl, cukr, tuk), konzumace nezpracovaných potravin má pro tělo řadu zdravotních benefitů, jsou pozitivní pro krevní tlak, hladinu cholesterolu a koneckonců i pro regulaci hmotnosti.
A opět jeden příklad. Konzumace celých potravin může omezit způsob, jakým tělo vstřebává tuk a cukr, které jsou potravině obsaženy (i přirozeně). Např. pokud mandle jíme celé, nevstřebáváme veškerý tuk, který je v nich obsažen, protože tuk zůstává vázán v buňkách ořechů. Jako rozemletá varianta (mleté madle, případně ořechová másla), olej se z buněk uvolní a tělo ho může lépe vstřebat.
Obdobně také vstřebávání cukru z ovoce je výrazně pomalejší než z ovocné šťávy. U obou příkladů totiž mj. platí, že ve zpracované variantě sníme dané potraviny mnohem více (ke svačině si dáme jeden pomeranč, sklenice džusu jich ale obsahuje hned několik).
Existují ale i výjimky. Některé živiny jsou lépe dostupné ve zpracovaných potravinách. Například lykopen (antioxidant, který je spojován s příznivými účinky na zdraví srdce) se v těle lépe vstřebává ze zpracovaných rajčat (konzervovaných) než z čerstvých.
Benefity a kde hledat nezpracované potraviny
Wholefood neboli plnohodnotné potraviny (též nezpracované, v přírodním stavu) jsou takové, které zůstávají co nejblíže svému přirozenému stavu s minimálním zpracováním. Příklady: čerstvá nebo mražená zelenina a ovoce, drůbež a ryby, fazole, čočka nebo tofu, hnědá rýže, celozrnný kuskus, ječmen, celozrnné pečivo, obyčejné mléko s nižším obsahem tuku, obyčejný jogurt a sýry.
Jak již bylo řečeno, nezpracované potraviny jsou bohaté na živiny, posilují imunitní systém, pomáhají prevenci chronických onemocnění, zlepšují funkci střev, pomáhají regulovat tělesnou hmotnost. V neposlední řadě jsou šetrnější k životnímu prostředí.
Samozřejmě výhradně plnohodnotnou stravu je těžké dodržovat. Jíst pouze plnohodnotné potraviny může znamenat mnohem více času stráveného plánováním a přípravou jídla a také užší nabídku zdravých potravin. Začít se může prostě tím, že je začneme více zařazovat do svého jídelníčku.
Obecným pravidlem je, že vyčerpávající seznam plnohodnotných potravin neexistuje. V zásadě se jedná o potraviny celé (ovoce, zelenina, maso), minimálně zpracované (typy konzervované stravy) a celozrnné výrobky.
PŘÍKLADY PLNOHODONOTNÝCH POTRAVIN
- Zelenina a ovoce
- Luštěniny, včetně cizrny, čočky, fazolí lima
- Obiloviny (včetně quinoy, ovesných vloček, pšenice, hnědé rýže, pšenice bulgur a ječmene)
- Ořechy a semena (včetně kešu, slunečnicových semínek, arašídů, mandlí a dýňových semínek)
- Nezpracované maso
- Vejce
- Některé mléčné výrobky (sýr, tvaroh)
- Zdravé tuky (olivový olej, avokádový olej)
Potraviny, kterým je třeba se vyhnout nebo je omezit
- Bílé a běžné pečivo
- Hranolky
- Chipsy a krekry
- Mražená pizza
- Rychlé občerstvení
- Svačinové tyčinky
- Kuřecí nugetky
- Párky v rohlíku
- Maso a produkty z lahůdek (saláty apod.)
- Většina jídel do mikrovlnné trouby
- Cukrovinky
- Sodovka a jiné slazené nápoje
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát!
Udělejte si v cukrech konečně jasno!
Praktické pomůcky, užitečné tipy.