Sladidla s nižším obsahem kalorií nebo bez kalorií jsou látky používané místo cukru ke slazení potravin a nápojů. Říká se jim také éčka, někdy vzbuzují již dopředu (ne)oprávněně obavy. Najdete je ve výrobcích, jako jsou nápoje, dezerty a hotová jídla, koláče, žvýkačky a zubní pasty.
Proč umělá sladidla?
Éčka je název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny (v tomto případě sladkost). Proč sladit umělými sladidly? Odpověď je nasnadě. Umělá sladidla sladí více než běžný cukr, jsou vcelku levná a mají benefit nižšího počtu kalorií. Příklad? Aspartam (E951) Acesulfam-K (E950) jsou 200x sladší než cukr, Sukralóza (E955) možná až 600x, Sacharin (E954) dokonce až 700x.
Bezpečnost především
Před použitím v potravinách a nápojích procházejí přísným hodnocením bezpečnosti. Všechna schválená sladidla jsou považována za bezpečnou a přijatelnou alternativu cukru. Pozor! Je ovšem stanoven limit, který lze zkonzumovat každý den.
Nejsou umělá sladidla škodlivá?
Sladidla s nižším obsahem kalorií nebo bez kalorií nemusí nutně učinit jídlo nebo nápoj zdravým, ale mohou být užitečná při snižování příjmu cukru (v návaznosti na to snaha omezit vznik zubního kazu, resp. pomoci snižovat váhu). Existují názory, že užívání umělých sladidel může způsobovat zdravotní problémy (rakovina, hyperaktivita), toto stanovisko není ovšem u většiny umělých sladidel dostatečně podloženo. Nicméně je potřeba zůstat na pozoru (např. poslední výzkumy ohledně sladidla Aspartam). Účinky umělých sladidel na zdraví nejsou jednoznačné, výzkumy ukazují smíšené výsledky.
Co se ví, že některá z nich (např. Sorbitol – E420, Xylitol – E967, Erythritol – E968) mohou mít projímavé účinky. Jedná se o kategorii tzv. polyolů, které se mohou vyskytovat v některých potravinách (ovoce, zelenina) přirozeně.
PŘEHLED NEJPOUŽÍVANĚJŠÍCH UMĚLÝCH SLADIDEL
Acesulfam K (E950) – 200x sladší než cukr, smíšené výsledky o škodlivosti
Aspartam (E951) – 200x sladší než cukr, existují studie o jeho škodlivosti
Erythritol (E968) – přírodní sladidlo, doporučuje se používat v kombinaci s jinými sladidly
Sacharin (E954) – 200-700x sladší než cukr, existují studie o jeho škodlivosti
Sorbitol (E420) – náhradní sladidlo s poloviční sladivostí jako cukr, využití pro diabetiky
Steviol-glykosidy (E960) – získávaný z listů rostliny Stevia rebaudiana Bertoni
Sukraloza (E955) – náhradní sladidlo 600x sladší než cukr
Xylitol (E967) – přírodní sladidlo, označovaný též jako březový cukr
Inspirace
www.ferpotravina.cz/ecka
www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936
www.health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030
www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/are-sweeteners-safe/
bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10934-2
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát!
Udělejte si v cukrech konečně jasno!
Praktické pomůcky, užitečné tipy.