Sorbitol (E420)
KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA
Umělé sladidlo sorbitol je cukerný alkohol bílé barvy, který se vyskytuje v práškové podobě, ale i v kapalné formě, má příjemnou sladkou lehkou chuť. V přírodě se vyskytuje v bobulích např. v jeřábu, v hroznovém vínu, případně v dalším ovoci (třešně, švestky, hrušky, jablka). Je totiž proti cukru o polovinu méně sladší a bakterie v ústech ho hůře rozkládají. V potravinářství má zastoupení jako náhradní sladidlo pro diabetiky.
Používá se především jako sladidlo, stabilizátor a zahušťovadlo. Přidává se do žvýkaček, které nezpůsobují vznik zubního kazu. Jako zahušťovadlo se používá do sladkostí, jako stabilizátor a sladidlo působí v mražených dezertech a při výrobě rostlinných olejů se využívá jako sekvestrant. Upravuje texturu a zvlhčuje mletý kokos a nealkoholické nápoje. Oproti cukru nevytváří hnědé zbarvení při zpracování, absorbuje vodu, přidává se do bonbonů bez cukru, ústních vod, zubních past aj.
Je to s největší pravděpodobností bezpečná látka. Sorbitol není však příliš vhodný pro malé děti nebo ve větších dávkách; může totiž způsobovat průjmová onemocnění, střevní potíže, nadýmaní nebo plynatost.
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.