fbpx
Vyberte stránku

Přidané cukry, někdy se mluví také o cukrech skrytých. Jak je poznám? Jaký je zásadní rozdíl mezi cukry přírodními a přidanými? Pojďme si jim podívat pořádně na zoubek.

 

Přírodní versus přidané cukry

Již jsme si přiblížili, co jsou to cukry, co jsou sacharidy a jak se dělí, o skrytých cukrech byla již také řeč. Cukry jako takové (přírodní, chcete-li přirozené) se nacházejí v ovoci, zelenině, mléčných výrobcích. Jsou doprovázeny dalšími živinami, jako např. vláknina, vitaminy, minerály, antioxidanty a voda.

Rafinované cukry (např. řepný, třtinový cukr, některé sirupy) jsou zpracovávány průmyslově a přidávají se do mnoha zpracovaných potravin, aby zvýšily jejich sladkost (od toho termín přidané cukry). Do potravin se přidávají během výroby nebo samotné konzumace.

TIP: JAK POZNAT PŘIDANÝ CUKR

Slova, která končí na -óza: sacharóza, fruktóza, dextróza, maltóza
Sirupy – sladový sirup, sirup z hnědé rýže, javorový sirup
Šťávy – ovocná šťáva, třtinová šťáva
Koncentráty

Jak jsme psali zde, člověk by si měl hlídat denní příjem cukrů (max. 10 %, z toho jen polovina přidaných cukrů). Což znamená 50 g neboli zhruba 13 čajových lžiček.

Pokud chceme shodit nějaké to kilo, redukce cukrů se hodí. Konzumujeme-li v průměru 18 čajových lžiček cukru denně a dokázali bychom srazit toto množství na doporučenou hodnotu, znamenalo by to roční úbytek několik kilogramů.

Přidané cukry jsou i tam, kde bychom je nečekali

Nevěříte? Základe je samozřejmě číst etikety, z výše uvedeného ale plyne, že před přidanými cukry není takřka úniku.

 

KDE JSOU TAKÉ PŘIDANÉ CUKRY?

Omáčky (kečupy, barbecue, dresingy)
Trvanlivé ovoce (konzervované, sušené)
Cereálie, energetické tyčinky
Jogurty (ochucené, nízkotučné)
Kávové a čokoládové nápoje, džusy
Energetické nápoje, slazené limonády

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát!
Udělejte si v cukrech konečně jasno!
Praktické pomůcky, užitečné tipy.