Neotam (E961)
KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA
Umělé sladidlo neotam obsahuje kyselinu asparagovou, fynalalanin a methylester (stejně jako Aspartam). Je zhruba 8000 x sladší než sacharóza. Je tepelně velmi stabilní (zejména pokud se vyskytuje v sušených potravinách, pokud však potravina má nízké pH, tak je stabilní pouze dva až tři měsíce. Používá se jako umělé sladidlo a zvýrazňovač chuti.
Nejčastěji se přidává do nápojů, jogurtů a žvýkaček. Často se také vyskytuje v sušených nízkoenergetických nápojích, dietetických výrobcích, potravinách určených pro sportovní výživu, v instantních potravinách.
Neotam je chemicky podobný aspartamu, nicméně během metabolismu nedochází k produkci fenylalaninu (neotam je tedy bezpečný pro jedince, kteří trpí fenylketonurií). Může být toxický a karcinogenní.
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.