Acesulfam K (E950)
KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA
Jedná se o syntetické sladidlo, které se používá ke zvýraznění chuti a aromatu, resp. jako regulátor chuti. Látka je cca 1000x sladší než běžný cukr a chutná po mentolu. V hořkých potravinách snižuje hořkost. Vyrábí se extrahováním látky neohesperidin z grapefruitových slupek nebo nezralých pomerančů. Tato látka je ošetřena louhem a přeměněna na Neohesperidin DC.
Používá se např. v pekařských výrobcích, nápojích, cereáliích, sýrech, žvýkačkách, koření, mražených ovocných zmrzlinách, instantní kávě či čaji, džemech, mléčných produktech, ořechových výrobcích. Využívá se také v pivovarnictví. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky.
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.