fbpx
Vyberte stránku

Ta otázka se doslova nabízí. Nejlepší přírodní sladidla: která to jsou? Dá se vůbec klasický cukr plnohodnotně nahradit? Ano, dá, dobrou zprávou je, že zdravějších alternativ rafinovaného cukru je opravdu hodně.

 

1. Stévie

Stévie sladká (Stevia rebaudiana, také stévie cukrová nebo sladká tráva) je tropická rostlina, z níž jsou extrahovány látky Steviol-glykosidy (s označením E960). Stévie má příjemnou chuť, dostupná je v různých formách (prášek, tablety, tekutá), měla by mít 4x vyšší sladivost než klasický cukr. Stévie nemá žádné kalorie a velkou výhodu je její běžná dostupnost. V Česku se dá také běžně pěstovat na zahradě (jedná se o jednoletou rostlinu).

STÉVIE

Kalorie: 0 kcal (na 100 g)
Sladivost: 4x více než cukr
Forma: prášek, tablety, tekutina aj.
Výhody: dostupnost, chuť, všestranné použití
Nevýhody: zanedbatelné

 

2. Včelí med

Med představuje směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů, které včely navštíví a liší se také podle lokality, období i jednotlivých včelstev. Med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel, má specifickou chuť.

MED

Kalorie: 333 kcal (na 100 g)
Sladivost: cca o 1/2 více než cukr
Forma: tuhá tekutina
Výhody: dostupnost, další prospěšné látky, všestranné použití
Nevýhody: nelze jím sladit vše (např. kávu jen odvážní), není vhodný pro diabetiky

 

3. Xylitol

Přírodní sladidlo (E967, označován jako březový cukr). Je stejně sladký jako sacharóza, ale má o 40 % méně kalorií. Působí antibakteriálně a upravuje střevní mikroflóru. Působí proti zubnímu kazu a plaku a pomáhá stabilizovat hladinu inzulinu v krvi.

XYLITOL

Kalorie: 247 kcal (na 100 g)
Sladivost: stejná jako cukr
Forma: prášek
Výhody: další prospěšné účinky, vhodný pro diabetiky, nezpůsobuje zubní kaz
Nevýhody: vyšší cena

 

4. Javorový sirup

Zde jde o koncentrovanou mízu z kanadského javoru. Tento druh sirupu obsahuje minerální látky (vápník, hořčík, zinek, draslík, mangan a železo), dále vitaminy skupiny B nebo organické kyseliny (kyselinu jablečnou).

JAVOROVÝ SIRUP

Kalorie: 267 kcal (na 100 g)
Sladivost: 2x větší cukr
Forma: tuhá tekutina
Výhody: další prospěšné účinky, výborná chuť
Nevýhody: vyšší cena, nelze jím sladit vše, nevhodný pro diabetiky

 

5. Banánové pyré

Toto je trošku překvapení, ale v našem žebříčku mají banány své místo. Nejedná se o klasické sladidlo, spíše o alternativu pro zdravější mlsání. Banány jsou bohaté na vlákninu a draslík a jsou dobrým zdrojem vitaminů B6 a C. Jsou také přirozeně sladké a mají jemnou chuť, takže jsou ideálním přírodním sladidlem.

BANÁNOVÉ PYRÉ

Kalorie: 94 kcal (na 100 g)
Sladivost: 2x větší cukr
Forma: jako plody
Výhody: další prospěšné účinky, výborná chuť, dostupnost, alternativa pro pečení
Nevýhody: nelze použít pro běžné slazení

DALŠÍ ZDRAVÉ ALTERNATIVY

Ke zdravým alternativám patří především čekankový sirup a sirup z jakonu.

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát!
Udělejte si v cukrech konečně jasno!
Praktické pomůcky, užitečné tipy.