Mannitol (E421)
KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA
Umělé sladidlo mannitol se průmyslově se vyrábí kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií Lactobacillus intermedius. V přírodě se vyskytuje v rostlinách (celer, olivy) nebo v mořských řasách.
Mannitol je vhodný jako náhradní sladidlo pro diabetiky má menší kalorickou hodnotu než cukr. Přidává se do výrobků bez cukru, sladkostí, cukrových polev, džemů, želé, nízkoenergetických jídel, časté je jeho použití na povrch cukrovinek.
Používá se také jako stabilizátor, rozpouštědlo pro barviva a aromata, zvlhčující látka a plnidlo. Široké využití má při výrobě žvýkaček. Ve větších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, nevolnost, zvracení a nadýmaní.
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.