Maltitol (E965)
KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA
Používá se k nahrazení sacharózy. Jeho sladkost dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii, nezpůsobuje zubní kaz a stimuluje růst probiotických bakterií v tlustém střevě. Získává se úpravou sacharidu maltózy.
Maltitol se používá ve žvýkačkách, mražených krémech, bývá součástí stolních sladidel. Využití má také v cukrovinkách (zejména marcipán a nugát). Používá se také v kosmetických výrobcích nebo v tabáku.
Nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky, při nadměrné konzumaci může vyvolat nadýmání nebo průjem (v případě obsahu na 10 % ve výrobku).
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.