Laktitol (E966)
KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA
Jedná se o nízkokalorické umělé sladidlo, je vhodné pro diabetiky, používá se v kombinaci s dalšími sladidly. Oproti sacharóze je méně sladší (cca o 60 %), stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě, nezpůsobuje zubní kaz.
Používá se zejména v cukrovinkách a ve žvýkačkách, také ale v nápojích, masných výrobcích, instantních jídlech, omáčkách. Má také funkci plnidla v nízkokalorických potravinách. Jako samostatné sladidlo se prakticky nevyužívá. Ve velkých množstvích může laktitol způsobit nadměrnou plynatost, nadýmání a může mít také projímavý účinek. V ČR se nesmí používat jako sladidlo u dětské výživy.
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.