Jednoduchá otázka, ne již tak jednoduchá odpověď. Co jsou sacharidy jsme, jsme psali zde. Jak dělíme sacharidy? Aby bylo jednou provždy jasno, podívejte se na níže uvedený přehled.
Zopakujme si. Cukry ve smyslu slazení jsou nejčastěji monosacharidy. Sem patří glukóza (hroznový cukr), resp. fruktóza (ovocný cukr). Cukry jsou také disacharidy (konkrétně sacharóza – řepný nebo třtinový cukr). Zde se také mluví o tzv. rychlých cukrech. Pokud řešíme tzv. pomalé sacharidy, jedná se zejména o polysacharidy (obiloviny, luštěniny, brambory, vláknina, ovoce, zelenina aj.).
JEDNODUCHÉ SACHARIDY (CUKRY)
Monosacharidy
obsahují jednu cukernou jednotku
Glukóza (hroznový cukr)
Zdroje: sirupy, ovoce (zejména hrozny révy vinné, med)
Fruktóza (ovocný cukr)
Zdroje: med, sirupy z ovoce (agávový, datlový), ovoce (např. jahody, ostružiny, borůvky); zelenina (melouny, sladké brambory, cibule, kukuřice) aj.
Oligosacharidy
obsahují 2-10 stejných nebo různých monosacharidů
Rafinóza, stachyóza, verbatóza aj.
Obsahují galaktózu;
Zdroje: mléčné výrobky
Disacharidy
obsahují dva monosacharidy
Sacharóza (řepný nebo třtinový cukr)
Skládá z glukózy a fruktózy;
Zdroje: cukr jak ho známe, přidává se do řady potravin a nápojů
Laktóza (mléčný cukr)
Skládá se z glukózy a galaktózy;
Zdroje: mléko a mléčné výrobky
Maltóza (sladový cukr)
Skládá se z glukózy a galaktózy;
Zdroje: vznik hydrolýzou škrobu při klíčení ječmene (slad), vznik trávením škrobu
SLOŽENÉ (KOMPLEXNÍ) SACHARIDY
Polysacharidy
obsahují více než 10 monosacharidů
Škrob
Zdroje: obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory
Celulóza
Zdroje: prakticky všechny zdroje vlákniny
Pektin
Zdroje: především ovoce a zelenina
Inulin
Zdroje: topinabury, jakon, čekanka
Složené (komplexní) sacharidy
obsahují i jiné sloučeniny – bílkoviny, tuky
Glykolipidy, glykoproteiny apod.
Zdroje: Není relevantní, v praxi mají malý význam
Zapamatujte si
- Cukry, tak jak je známe, nejsou sacharidy, tvoří jen jejich součást
- Cukr (řepný nebo třtinový) je disacharid, patří pod jednoduché sacharidy
- Zdrojem složených sacharidů (pomalých) jsou mj. obiloviny, luštěniny, brambory, vláknina, ovoce nebo např. čekanka
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát!
Udělejte si v cukrech konečně jasno!
Praktické pomůcky, užitečné tipy.