fbpx
Vyberte stránku

Jednoduchá otázka, ne již tak jednoduchá odpověď. Co jsou sacharidy jsme, jsme psali zde. Jak dělíme sacharidy? Aby bylo jednou provždy jasno, podívejte se na níže uvedený přehled.

Zopakujme si. Cukry ve smyslu slazení jsou nejčastěji monosacharidy. Sem patří glukóza (hroznový cukr), resp. fruktóza (ovocný cukr). Cukry jsou také disacharidy (konkrétně sacharóza – řepný nebo třtinový cukr). Zde se také mluví o tzv. rychlých cukrech. Pokud řešíme tzv. pomalé sacharidy, jedná se zejména o polysacharidy (obiloviny, luštěniny, brambory, vláknina, ovoce, zelenina aj.).

 

JEDNODUCHÉ SACHARIDY (CUKRY)

 

Monosacharidy

obsahují jednu cukernou jednotku

Glukóza (hroznový cukr)

Zdroje: sirupy, ovoce (zejména hrozny révy vinné, med)

Fruktóza (ovocný cukr)

Zdroje: med, sirupy z ovoce (agávový, datlový), ovoce (např. jahody, ostružiny, borůvky); zelenina (melouny, sladké brambory, cibule, kukuřice) aj.

Oligosacharidy

obsahují 2-10 stejných nebo různých monosacharidů

Rafinóza, stachyóza, verbatóza aj.

Obsahují galaktózu;
Zdroje: mléčné výrobky
 

Disacharidy

obsahují dva monosacharidy

Sacharóza (řepný nebo třtinový cukr)

Skládá z glukózy a fruktózy;
Zdroje: cukr jak ho známe, přidává se do řady potravin a nápojů

Laktóza (mléčný cukr)

Skládá se z glukózy a galaktózy;
Zdroje: mléko a mléčné výrobky

Maltóza (sladový cukr)

Skládá se z glukózy a galaktózy;
Zdroje: vznik hydrolýzou škrobu při klíčení ječmene (slad), vznik trávením škrobu
 

 

SLOŽENÉ (KOMPLEXNÍ) SACHARIDY

 

Polysacharidy

obsahují více než 10 monosacharidů

Škrob

Zdroje: obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory

Celulóza

Zdroje: prakticky všechny zdroje vlákniny

Pektin

Zdroje: především ovoce a zelenina

Inulin

Zdroje: topinabury, jakon, čekanka

 

Složené (komplexní) sacharidy

obsahují i jiné sloučeniny – bílkoviny, tuky

Glykolipidy, glykoproteiny apod.

Zdroje: Není relevantní, v praxi mají malý význam
 

Zapamatujte si

 

  • Cukry, tak jak je známe, nejsou sacharidy, tvoří jen jejich součást
  • Cukr (řepný nebo třtinový) je disacharid, patří pod jednoduché sacharidy
  • Zdrojem složených sacharidů (pomalých) jsou mj. obiloviny, luštěniny, brambory, vláknina, ovoce nebo např. čekanka

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát!
Udělejte si v cukrech konečně jasno!
Praktické pomůcky, užitečné tipy.