Erythritol (E968)
KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA
Umělé sladidlo. Je to cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce, ale takéve vyšších koncentracích v potravinách jako např. sojové omáčce, v sýru, ve víně či v pivu. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vliv ani na hladinu inzulinu. Disponuje řadou pozitivních vlastností – nízký glykemický index, nízký obsah kalorií, nízký projímavý účinek. Výrobci látky doporučují nepoužívat Erythritol jako 100% náhražku cukru, ale používat jej v kombinaci s jinými sladidly.
Erythritol se využívá do náplní pečiva, cukrovinek, žvýkaček, mléčných nápojů, bonbónů, mražených dezertů, pudinků, nízkokalorických nápojů a dalších potravin. Funguje především jako zvýrazňovač aromatu, zvlhčovadlo, náhradní sladidlo, stabilizátor, zahušťovadlo, sekvestrant. Do r. 2015 byl v EU povolen pouze do potravin (do nápojů byl zakázán, důvodem byla obava z projímavých účinků, zejména u dětí a mladistvých). Po tomto datu byla však látka povolena i v nápojích (do množství koncentrace 1,6 % se uvádí jako bezpečná).
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.