fbpx
Vyberte stránku

Slovo sacharidy působí někdy jako zaklínadlo – často je totiž pojem označován jako synonymum (mylně) pro cukry. A naopak: cukry jsou chápány jako sacharidy. Takže jak je to s těmi dvěma pojmy?

 

Takže o těch sacharidech

Původ slova sacharid musíme hledat v latině, kde saccharum = cukr. Právě tady můžeme hledat konotaci s označením jako cukr. Jak zjistíme dále, tak cukr jako takový tvoří z chemického hlediska jen součást sacharidů a celý pojem je mnohem komplexnější.

Sacharidy jsou organické sloučeniny, které patří skupiny tzv. polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin. Sacharidy se vyskytují jednak ve volné přírodě, tak se celá řada z nich vyrábí synteticky.

SACHARIDY

Nejsou jenom cukry. Cukry tvoří jen jejich součást.

 

Není cukr jako cukr

Cukr (z německého slova Zucker, z arabského سُكَّر, sukkar) je přírodní sladidlo, sladká poživatina, zpravidla označovaná obchodně jako potravinářský cukr. Cukry (v tomto významu) představují významnou potravinářskou surovinu, v cukrovarech se vyrábí především z cukrové třtiny třtinový cukr (nahnědlý) nebo cukr řepný z cukrové řepy (bílý). K tomu je třeba podotknout, že cukr je hospodářsky velmi významnou komoditou (celoroční světová produkce činí okolo 160 mil. tun).

Pokud hovoříme o cukrech (ve smyslu slazení), máme na mysli nejčastěji monosacharidy. Sem patří glukóza (hroznový cukr), resp. fruktóza (ovocný cukr). Cukry jsou také disacharidy (konkrétně sacharóza – řepný nebo třtinový cukr). Zde se také mluví o tzv. rychlých cukrech. Pokud řešíme tzv. pomalé sacharidy, jedná se zejména o polysacharidy (obiloviny, luštěniny, brambory, vláknina, ovoce, zelenina aj.).
 

 

Potřebuje naše tělo sacharidy?

Jakpak by ne! Naše tělo pro správné fungování potřebuje optimální množství jednoduchých sacharidů jako zásobárnu energie pro centrální nervový systém, mozek a svaly.

Nedostatek sacharidů znamená únavu a podráždění, hlavně reakci těla, kdy začne tuk přetvářet v energii a využívat. Naopak při přebytku je postupně ukládat do tuků pro případ nouze, kdy jich bude zase nedostatek.

JE POTŘEBA:

vyvážit příjem sacharidů vyvážit s energetickým výdejem (a v návaznosti na to, co plánujeme dělat). Velké množství jednoduchých sacharidů při jídle, tak se dostaví velká únava.

Cukry (jednoduché sacharidy) tedy pro tělo nejsou až tak špatné, ale jenom tehdy, pokud umíme jejich energii správně využít (aby se neukládala v tuk). Složité sacharidy si tělo částečně umí proměnit štěpením na jednoduché a ty tak využít pro správné fungování těla.

U sacharidů se můžete setkat s označením glycidy, zastarale uhlovodany, uhlohydráty nebo karbohydráty.

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát!
Udělejte si v cukrech konečně jasno!
Praktické pomůcky, užitečné tipy.